KLİNİK ONKOLOJİ ANABİLİM DALI
Klinik Onkoloji Anabilim Dalı 4 bilim dalından oluşmakta olup, bunlar
- Medikal Onkoloji Bilim Dalı,
- Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı,
- Tümör Patolojisi Bilim Dalı ve
- Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı
- Ergen ve Genç Erişkin Tümörleri Bilim Dalı (24 Haziran 2021 tarihinde kurulmuştur.)
- Geriatrik Onkoloji Bilim Dalı ( 15 Eylül 2021 tarihinde kurulmuştur.)
- Klinik Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri eğitim faaliyetleri kapsamında hem Enstitü bünyesinde yürütülen Yüksek Lisans ve Doktora programlarında hem de başta Tıp Fakültesi olmak üzere Üniversitemiz bünyesindeki diğer birimlerin eğitim-öğretim programlarında da aktif olarak görev almaktadırlar.
- Tıp Fakültesi bünyesinde kendi alanları ile ilgili Uzmanlık eğitimlerine katılmaktadırlar.
- Ayrıca öğrencilerine danışmanlık yaparak ulusal-uluslararası projeleri yürütmektedirler.
- Klinik Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri bu eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra klinisyen olmaları itibariyle Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yoğun bir biçimde hasta tedavi ve bakım hizmetlerini yürütmektedir.
- Kurumumuzda 25 yılı aşkın süredir düzenli bir şekilde gerçekleştirilmekte olan Multidisipliner Tümör Konseylerinde aktif olarak yer almaktadırlar.
- Anabilim dalı öğretim üyeleri kendi alanlarında uluslararası tedavi protokollerine katılmakta ve en güncel tedavileri hastalara uygulamaktadırlar.
- Pediatrik Onkoloji alanında Türkiye’nin tek ulusal protokolü TPOG-Nöroblastom protokolü 2003 yılından bu yana Enstitümüz Öğretim Üyeleri tarafından yürütülmektedir. Bu kapsamda Türkiye’deki 33 merkezden gelen tümör doku örnekleri Enstitümüz Laboratuvarında eksik eleman ile çalışılarak özveri ile çocuk onkoloji bölümü tarafından risk klasifikasyonu yapılarak merkezlere 1 hafta içerisinde sonuçlar bildirilmekte ve tedavi protokolleri merkezlerce uygulanmaktadır.
- Bunun dışında özellikle erişkin onkoloji ve hematoloji alanındaki öğretim üyeleri çoğunluğu uluslararası faz III olmak üzere pek çok Klinik Araştırmalara katılmaktadırlar. Ayrıca kurumumuzda Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış Kök Hücre Nakil Ünitesi bulunmakta ve otolog ve allojenik kök hücre nakilleri aktif olarak yapılmaktadır.
- Enstitümüzün Türkiye’deki 3 Onkoloji Enstitüsü’nden biri olması, ülkemizdeki Avrupa Onkoloji Enstitüler Birliği’ne üye tek Onkoloji Enstitüsü olması ve enstitümüz bünyesindeki öğretim üyelerinin gerek yüksek lisans ve doktora programları gerekse Tıp Fakültesi eğitim-öğretim faaliyetlerinde yer almaları ülkemizdeki ve bölgemizdeki büyük üniversite hastanelerinden biri olan hastanemizde yoğun bir şekilde yürüttükleri hasta hizmet faaliyetlerinin kalitesinin ve standardının daha da yükselmesine avantaj sağlamaktadır.
TEMEL ONKOLOJİ ANABİLİM DALI
1992 yılında kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünün üç Anabilim Dalından birisi olarak tanımlanmıştır.
- Kanser Etiyolojisi Bilim Dalı
- Kanser Biyokimyası Bilim Dalı
- Kanser Genetiği Bilim Dalı
- Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Bilim Dalı
- Deneysel Onkoloji Bilim Dalı
Anabilim Dalımızın temel çalışma alanları aynı zamanda bilim dalları da olan kanser genetiği, tümör biyolojisi ve immunolojisi, kanser biyokimyası, kanser etiyolojisi ve deneysel onkolojidir.
Anabilim Dalımız tam donanımlı kanser araştırma laboratuarında hastadan laboratuvara, laboratuvardan hastaya bilgi akışının hedeflendiği çok sayıda proje anabilim dalımız öğretim üyelerince Multidisipliner yaklaşım ile diğer anabilim dalları ve diğer kurum ve üniversiteler ile birlikte çok sayıda proje yürütülmektedir.
Temel Onkoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı hücre kültürü, hücre ve biyolojik madde saklama (-195,-80,-30, -20,+4 oC), PCR, Thermal Cycler, Spektrofotometre, Değişik derecelerde derin dondurucu ve buzdolapları, mikroskoplar,ayrıntılı görüntüleme sistemleri, Klass II Kabinetler,Çeker ocak, tartılar, İnkubatörler ve Etüvler sabit ve mobil azot tankları, değişik devirlerde santrifüjler,karıştırıcılarJel elektroforez sistemleri, su banyoları, karıştırıcılar, distile su sistemleri,sterilizasyon sistemi, ELISA, spektrofotometre, western blot, hücre canlılık testleri, immunhistokimya, in situ hibridizasyon, akım sitometre, manyetik hücre seperasyonu, dizi analizi, mikroarray ve benzeri tekniklerle ilgili temel ve ileri rutin ve araştırma laboratuar alt yapısına sahiptir. Deney Hayvanları laboratuarı ile birlikte deneysel kanser çalışmaları yürütülmektedir.
Yılda ortalama 40 dan fazla yüksek lisans, doktora tez, çoğunluğu AR-GE niteliğinde münferit araştırma, Tıpta uzmanlık tez, TÜBİTAK öğrenci yarışma projesi yürütülmektedir. Tüm yaz boyunca ve şubat tatilinde gönüllü stajer eğitimi verilmektedir. Her yıl düzenli dört hafta süreli Temel Onkoloji yaz kursu düzenlenmektedir. Her yıl kanser haftasında Onkolojide Araştırma Yöntemleri Kursu düzenlenmektedir. Düzenli olarak haftada bir kez Anabilim Dalı seminerleri düzenlenmektedir. Öğretim üyelerimizin koordine ettiği çok sayıda doktora, yüksek lisans dersi bulunmaktadır.
Anabilim Dalımız öğretim üyeleri Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanlığına PDÖ ve ÖÇM dersleri ile yoğun destek vermektedir. Öğretim üyelerimiz tarafından Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okuluna ders olarak destek verilmektedir.
PREVANTİF ONKOLOJİ ANABİLİM DALI
Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünün 1992 yılında kurulan üç Anabilim Dalından birisidir. Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı yapı olarak 2 bilim dalından oluşur. Bilim dalları;
- Kanser Epidemiyolojisi Bilim Dalı
- Eğitim ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı olarak tanımlanmıştır.
Kanser ile ilgili bilgi düzeyinin arttırılması, bölgesel ve ulusal kanserle ilgili bilginin sağlanması ve toplumun kanserden korunması konularında planlama yapılması Anabilim Dalının temel ödevidir.
Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı’nın görev aldığı etkinlikler ve etkinlik alanları aşağıda sunulmaktadır:
- İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan birinci basamak hekimleri için “Birinci Basamak Hekimlerine Yönelik Kanser Hastalıkları” Kursu 2010 yılından itibaren hayata geçirilmiştir.
- Tıp Fakültesi Lisans eğitiminde görev alınmaktadır
- Tıpta Uzmanlık öğrencilerine “Klinik Uygulama Eğitim” leri verilmektedir.
- Kanser Epidemiyolojisi Yüksek Lisans Programı 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminde öğrenci kabulüne başlamıştır. Kanser Epidemiyolojisi Doktora programımız öğrenci kabulüne başlamıştır.
- Anabilim Dalımız öğretim üyeleri tarafından Doktora ve Yüksek lisans öğrencilerine danışmanlık yapılmaktadır.
- Yüksek lisans ve doktora programı kapsamında kanserden korunma konulu dersler verilmektedir.
- Kanser araştırmalarına tasarım, yöntem ve biyoistatistik analiz konusunda akademik destek sağlanmaktadır.
- Kansere neden olan etmenlerin epidemiyolojik araştırmalarının projelendirilmesi yapılmaktadır. Projeler bölgesel ve ulusal düzeydedir.
- Kanser kayıtçılığı ile ilgili olarak toplum tabanlı kanser kayıt sistemine (KIDEM) ve hastane tabanlı kanser kayıt sistemi çalışmalarına akademik destek verilmektedir.
- Yaşam tarzı değişikliği (beslenme, fizik aktivite), kanserden korunma ve erken tanı konulu eğitim programları planlanmakta ve gerçekleştirilmektedir.
- Toplumu bilinçlendirme çabası içinde çeşitli sivil toplum örgütleri ve ulusal kuruluşlar ile işbirliği içerisinde etkinlikler yapılmaktadır.
TRANSLASYONEL ONKOLOJİ ANABİLİM DALI
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 10.10.2018 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında Onkoloji Enstitüsü bünyesinde 4. Anabilim Dalı olarak kurulmuştur.
Son yıllarda gelişmiş ülkelerde ön plana çıkmaya başlayan translasyonel tıp; biyomedikal ve halk sağlığı araştırmalarını da içinde barındıran sağlık alanındaki sorunların çözümüne odaklı interdisipliner bir alandır. Temel bilimlerde laboratuvar düzeyindeki araştırmaların klinik uygulamalara dönüşümünü hedefleyen ve kısaca “bench-to-bedside” olarak da adlandırılan bu yeni tıp anlayışı ile birçok farklı disiplin arasında sağlanan organik ve hızlı işbirliği yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin hayata geçmesini kolaylaştırmaktadır. 1990’lı yıllardan sonra ilk çalışmalarına başlanan Translasyonel Tıp, 2000’li yıllardan sonra gittikçe önem kazanarak pek çok uluslararası fon kuruluşu tarafından öncelikli destekleme alanı haline gelmiştir. İnsan Genom Projesi, Yapay Zeka, Yapay Organ, Hedeflenmiş İlaçların Geliştirilmesi gibi büyük projeler translasyonel yaklaşım sayesinde hayata geçmiştir. Son 10 yıl içerisinde Kuzey Amerika ve Avrupa’da pek çok üniversite ve enstitü kendi translasyonel araştırma programlarını oluşturmaya ve merkezlerini kurmaya başlamıştır. Japonya, Güney Kore ve Çin de bu konuda önemli atılım gösteren ülkelerdir. Bazı merkezlerde yüksek lisans ya da doktora programları başlamıştır. Uluslararası önemli üniversitelerde Translasyonel bölüm ve Anabilim dalları kurulmaktadır.
- Onkoloji Enstitüsü Translasyonel Anabilim Dalı, alanında ülkemizde ilk ve tektir. Yeni kurulan bir Anabilim Dalı olarak uktesinde henüz öğretim üyesi ve öğretim elemanı bulunmamaktadır.
- Translasyonel Onkoloji Yüksek lisans, Doktora ve Bütünleşik Doktora programı Türkiye’de ilk ve tek program olarak Sağlık Bilimleri Enstitüsünde 2015 yılında Onkoloji Anabilim Dalı altında Translasyonel Onkoloji Yüksek Lisans ve Translasyonel Onkoloji Doktora Programı hayata geçirilmiştir. 3 ayrı lisans üstü programı yürütülmektedir.
- Halen Translasyonel Onkoloji Yüksek Lisans Programında 7 öğrenciye, Translasyonel Onkoloji Doktora programında 6 öğrenciye eğitim ve danışmanlık verilmektedir.
- YÖK 100/2000 burs programı kapsamında öncelikli desteklenecek alanlardan biri olarak yer almaktadır ve 3 dönem boyunca “Translasyonel Tıp” alanını Onkoloji Enstitüsü koordine etmektedir; tüm üniversiteler arasında bu alanda birinci sırada burs kontenjanı almakta olup, öğrenci sayımız hızla artmaktadır.
- Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı kapsamında yer alan ve kanser hastalarına kişiye özgü ilaç verilebilmesi için gerekli ve zorunlu testleri yapan Moleküler Onkoloji Laboratuvarımız 2009 yılından beri hizmet vermektedir. Anabilim Dalımız tarafından yürütülmekte olan hasta hizmetimiz toplam 2869 test ve yıllık yaklaşık 300 testtir.
- Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalımız TUSEB Türkiye Kanser Enstitüsü bünyesinde ulusal sağlık politikalarının geliştirilmesinde aktif olarak temsil edilmekte ve görev yapmaktadır.
- Kanser hastalığını yenmek üzere çok sayıda ulusal ve uluslar arası araştırma yürütmekteyiz.
- Akciğer kanserinin erken teşhis edilebilmesi ve kişiye özgü tedavi edilebilmesi için çok yeni bir tanı testi olan nefes havasından moleküler analizlerin yapılmasını sağlayan bir cihazın geliştirilmesini 5 ülke 7 üniversite ile birlikte yapmaktayız. Bu testi başaran dünyada ülke konumuna gelmemizi sağlayan proje TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir.
- Akciğer kanserinin erken teşhisi için, ucuz ve hastaya zarar vermeksizin yapılacak olan yerli ve milli tıbbi cihaz gelişimini sağlayacak bir diğer projemiz, hasta kanından kanser tanısının konmasını sağlayacak likid biyopsi testinin geliştirilmesidir. Proje TÜBİTAK desteklidir.
- Kanser hastalığının metastaz yaparak yayılmasını önlemek üzere yaptığımız bir araştırmamız Avrupa Birliği COST aksiyonuna kabul edilmiştir. “COST Action CA15129 Dıagnosıs, Monıtorıng And Preventıon Of Exposure-Related Noncommunıcable Dıseases (DiMoPEx)”
- Kolon kanseri hastalarının metastaz ve hastalığın yayılmasını önlemek üzere moleküler düzeyde yaptığımız araştırma İspanyada Barcelona “August Pi i Sunyer Biomedical Research Institute (IDIBAPS)” ile birlikte sürdürülmektedir.
- Gastrointestinal Sistem Kanserlerinin bireye özgü tedavisin sağlamak üzere yürüttüğümüz bir araştırma Amerika MIT “Koch Institute for Integrated Cancer Research Laboratory of Stem cell and Cancer” ile birlikte sürdürülmektedir. Bir doktora sonrası araştırmacımız Tubitak bursu ile bu enstitüde çalışmalarına başlamıştır.
- Meme Kanserinin kişiye özgü tedavisini sağlayacak bir araştırmamız “SIEMENS Healthcare Laboratory Diagnostics” tarafında desteklenmiştir.
- Kanser teşhisi için mobil bir cihaz geliştirilmesine yönelik araştırmamız TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Bu bağlamda Yıldız Teknik Üniversitesi, Amerika Harvard Üniversitesi BAMM Laboratuvarları, Amerika Conneticut Üniversiyesi ile işbirliği yapılmaktadır.
- Karaciğer kanserinin tanımlanması için yaptığımız bir tez projesi “INSERM Project Universite Joseph Fourier French National Institute of Health and Medical Research” kapsamında gerçekleştirilmiştir.
- Kolon Kanserinin Metastazını ve yayılmasını önlemek üzere Amerika “Stanford Unıversıty Canary Cancer Center” ile gerçekleştirdiğimiz proje bir doktora öğrencimizin eğitilmesini sağlamıştır. Doktora tezimiz çok önemli bir araştırma dergisinde (Nature grup) yayınlanmıştır.
- Çocukluk Çağı Kanserlerinin daha etkin tedavi edilebilmesi için yaptığımız “farmakogenomik” araştırma Türkiye çapında sürmektedir. Türk Pediatik Onkoloji Grubu (TPOG) Türkiye protokolü olarak kabul edilmiştir.
- Kanser hastalarının tedavilerinin daha etkin ve zararsız olması için yürütülen “farmakogenomik”araştırmamız Türkiye Kanser Enstitüsü tarafından desteklenmiştir.
- Öldürücü Deri Kanseri Malign Melanoma için yeni bir kanser aşısı ve immunoterapisi geliştirdiğimiz araştırmamız TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.
- Baş Boyun Bölgesi Kanseri için yeni bir tedavi için nanoparikül taşyıcı kemoradyoterapi ürünü çalışmamız TUBİTAK tarafından desteklenmiştir ve Kanser Büyük ödülü olan Bedii Gorbon ödülünü almıştır.
- Baş Boyun Bölgesi Kanseri için yeni bir tedavi için nanoparikül taşyıcı fototermal kemoterapi ürünü çalışmamız TUBİTAK tarafından desteklenmiştir ve Kanser Büyük ödülü olan Ali Haydar Taşpınar ödülünü almıştır.
- Deniz canlılarından kanser ilaç adayı geliştirme projemiz TUBİTAK tarafından desteklenmiştir.
Translasyonel Onkoloji alanında sonuç odaklı, ilaç/tanı cihazı/yeni tedavi yaklaşımları kapsamında multidisipliner, çok merkezli çalışmalar için bilimsel bir kümelenme oluşacaktır. Translasyonel alanda deneyimli ArGe personeli, akademisyenler için kritik kitle oluşumu ve araştırma alanı gelişimi gerçekleşecektir.