Anabilim Dallarımız

KLİNİK ONKOLOJİ ANABİLİM DALI

 Klinik Onkoloji Anabilim Dalı 4 bilim dalından oluşmakta olup, bunlar

 

 

TEMEL ONKOLOJİ ANABİLİM DALI

1992 yılında kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünün üç Anabilim Dalından birisi olarak tanımlanmıştır.

 

Anabilim Dalımızın temel çalışma alanları aynı zamanda bilim dalları da olan kanser genetiği, tümör biyolojisi ve immunolojisi, kanser biyokimyası, kanser etiyolojisi ve deneysel onkolojidir.

Anabilim Dalımız tam donanımlı kanser araştırma laboratuarında hastadan laboratuvara, laboratuvardan hastaya bilgi akışının hedeflendiği çok sayıda proje anabilim dalımız öğretim üyelerince Multidisipliner yaklaşım ile diğer anabilim dalları ve diğer kurum ve üniversiteler ile birlikte çok sayıda proje yürütülmektedir.

Temel Onkoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı hücre kültürü, hücre ve biyolojik madde saklama (-195,-80,-30, -20,+4 oC), PCR, Thermal Cycler, Spektrofotometre, Değişik derecelerde derin dondurucu ve buzdolapları, mikroskoplar,ayrıntılı görüntüleme sistemleri, Klass II Kabinetler,Çeker ocak, tartılar, İnkubatörler ve Etüvler sabit ve mobil azot tankları, değişik devirlerde santrifüjler,karıştırıcılarJel elektroforez sistemleri, su banyoları, karıştırıcılar, distile su sistemleri,sterilizasyon sistemi, ELISA, spektrofotometre, western blot, hücre canlılık testleri, immunhistokimya, in situ hibridizasyon, akım sitometre, manyetik hücre seperasyonu, dizi analizi, mikroarray ve benzeri tekniklerle ilgili temel ve ileri rutin ve araştırma laboratuar alt yapısına sahiptir. Deney Hayvanları laboratuarı ile birlikte deneysel kanser çalışmaları yürütülmektedir.

Yılda ortalama 40 dan fazla yüksek lisans, doktora tez, çoğunluğu AR-GE niteliğinde münferit araştırma, Tıpta uzmanlık tez, TÜBİTAK öğrenci yarışma projesi yürütülmektedir. Tüm yaz boyunca ve şubat tatilinde  gönüllü stajer eğitimi verilmektedir. Her yıl düzenli dört hafta süreli Temel Onkoloji yaz kursu düzenlenmektedir. Her yıl kanser haftasında Onkolojide Araştırma Yöntemleri Kursu düzenlenmektedir. Düzenli olarak haftada bir kez Anabilim Dalı seminerleri düzenlenmektedir. Öğretim üyelerimizin koordine ettiği çok sayıda doktora, yüksek lisans dersi bulunmaktadır.

Anabilim Dalımız öğretim üyeleri Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanlığına PDÖ ve ÖÇM dersleri ile yoğun destek vermektedir. Öğretim üyelerimiz tarafından Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okuluna ders olarak destek verilmektedir.

 

PREVANTİF ONKOLOJİ ANABİLİM DALI

 Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünün 1992 yılında kurulan üç Anabilim Dalından birisidir.  Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı yapı olarak 2 bilim dalından oluşur. Bilim dalları;

 

Kanser ile ilgili bilgi düzeyinin arttırılması, bölgesel ve ulusal kanserle ilgili bilginin sağlanması ve toplumun kanserden korunması konularında planlama yapılması Anabilim Dalının temel ödevidir.

Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı’nın görev aldığı etkinlikler ve etkinlik alanları aşağıda sunulmaktadır:

 

TRANSLASYONEL ONKOLOJİ ANABİLİM DALI

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 10.10.2018 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında Onkoloji Enstitüsü bünyesinde 4. Anabilim Dalı olarak kurulmuştur.

 

Son yıllarda gelişmiş ülkelerde ön plana çıkmaya başlayan translasyonel tıp; biyomedikal ve halk sağlığı araştırmalarını da içinde barındıran sağlık alanındaki sorunların çözümüne odaklı interdisipliner bir alandır. Temel bilimlerde laboratuvar düzeyindeki araştırmaların klinik uygulamalara dönüşümünü hedefleyen ve kısaca “bench-to-bedside” olarak da adlandırılan bu yeni tıp anlayışı ile birçok farklı disiplin arasında sağlanan organik ve hızlı işbirliği yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin hayata geçmesini kolaylaştırmaktadır. 1990’lı yıllardan sonra ilk çalışmalarına başlanan Translasyonel Tıp, 2000’li yıllardan sonra gittikçe önem kazanarak pek çok uluslararası fon kuruluşu tarafından öncelikli destekleme alanı haline gelmiştir. İnsan Genom Projesi, Yapay Zeka, Yapay Organ, Hedeflenmiş İlaçların Geliştirilmesi gibi büyük projeler translasyonel yaklaşım sayesinde hayata geçmiştir. Son 10 yıl içerisinde Kuzey Amerika ve Avrupa’da pek çok üniversite ve enstitü kendi translasyonel araştırma programlarını oluşturmaya ve merkezlerini kurmaya başlamıştır. Japonya, Güney Kore ve Çin de bu konuda önemli atılım gösteren ülkelerdir. Bazı merkezlerde yüksek lisans ya da doktora programları başlamıştır. Uluslararası önemli üniversitelerde Translasyonel bölüm ve Anabilim dalları kurulmaktadır.

Translasyonel Onkoloji alanında sonuç odaklı, ilaç/tanı cihazı/yeni tedavi yaklaşımları kapsamında multidisipliner, çok merkezli çalışmalar için bilimsel bir kümelenme oluşacaktır. Translasyonel alanda deneyimli ArGe personeli, akademisyenler için kritik kitle oluşumu ve araştırma alanı gelişimi gerçekleşecektir.

 

 

 

 

 

 


Font Boyutunu Değiştir
Kontrast